lördag 26 september 2009

En lång fredag.

Slutet av (arbets-) veckan kom att bli intensiv. Upp tidigt på fredagen, tåg till s'Hertogenbosch (eller Saint Hertogenbosch alt. Den Bosch, uttalat "Sertoschenbåos"), en närbelägen stad där Waterfrontprojektet skall planeras. Staden är mycket vacker, ungefär lika stor som Örebro och den har medeltida anor. Kanalsystemet med ringmur är delvis kulturminnesmärkt. Vad som får/ behöver förändras är ett avsnitt av före detta industrimark där nya funktioner ska komma in, förslagsvis kultur och bostäder.
Kommunen hade givetvis en plan som vi till viss del skall följa och förhålla oss till. Sedan kan man ju alltid ställa sig frågan om kommunens vision om eldrivna personal transport shuttles, svävande över kanalen inte är en väl utopisk tanke. Ett sjukhus i brutalistisk stil skall också rivas och ge plats till 2 ha kanalnära mark. Går kanske att spara...

Efter cykeltur runt i centrum med professor Curulli och en gubbe från kommunen, lunch och besök på det berömda konditori Jan den Groot där den lokala specialiteten Boschbolle inmundigades (det var nog sista gången denna, mer putslustiga än eleganta synonym till äta, brukades). Bakverket består av ett wienerbrödsskal, mer eller mindre sfäriskt, fyllt med grädde och doppat i mörk choklad. Diameter: ca 80 mm. Smak: Godkänd. Hälsokategori: Kaloripornografi.

Därefter tåg till Rotterdam för invigningen av arkitekturbiennalen där. Stället låg längst ut i hamnen och var mycket svårt att hitta. Det krävde en färjetur på 20 minuter också. Halvdåligt mingel med sunkiga oliver som tilltugg. Godkänd utställning med fokus på Tredje världen och Tyskland. Trevliga diagram, välklätt folk (vilket inte tillhör vanligheterna i detta toffelhjälteparadis). Snabb, sen middag med mackor från Albert Heijn. Därefter tillbaka till Eindhoven där ett Woodstock-40-years-later-party besöktes. De flesta Erasmusmänniskor var där. Fredag den tjugosjätte september tvåtusennio, i bokstäver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar