söndag 23 augusti 2009

Omafiets

Jag har köpt det holländska fortskaffningsmedlet nummer ett; en cykel. Och inte vilken cykel som helst utan en omafiets (tantcykel) av märket Gazelle. En gammal hederlig brun/rostig skönhet som införskaffades av den ende holländaren som inte kan engelska, en gammal gubbe som verkade skruva ihop stulna cykeldelar till "nya" cyklar. Tänk skrotnisse, så såg det ungefär ut på den lilla kolonilott där han höll till med husbåt alldeles intill.  Vi (jag och Max) försökte få två cyklar för €100, men det blev €120 tillslut. Ganska skäligt hursomhelst. 

Idag blev därför den stora cykeldagen, efter införskaffande av en karta på turistbyrån. Vädret var mycket vackert, som det egentligen varit hela denna vistelse, och vägarna bredde ut sig under mina hungriga ringar. Skyltningen var sporadisk och lite speciell, man skyltar främst inte med ortsnamn utan med korsningsnummer. Det fungerade sådär, men det gjorde inte så mycket att köra fel, begreppet "ute i ingenstans" existerar icke. Tillslut kom jag i alla fall fram till staden Helmond, en stad ungefär som Örebro med allt vad detta innebär. Någon sorts festival med fokus på bakluckeloppis pågick. Mycket populärt, inte särskilt sevärt. Jag såg några nya kubhus av Piet Blom (se tidigare inlägg för motsvarande byggnader i R-dam). I Helmond var husen dock målade i dystert brunt och grönt, samt formade i en cirkel. Under några av dem var stadsteatern belägen. Från början skulle en skog av 183 stycken kubhus byggas på platsen. Det blev bara 18, kanske lika bra det. Det kändes i alla fall som säkert 50 kuber. Sedan resa tillbaka via den lilla orten Geldrop där man hade den goda smaken att samla bygdens två arkitektoniska highlights kring samma rondell; en katedralliknande kyrka samt en Mies-van-der-Rohe-avskalad privatbostad av arkitekten H.G. Smelt. Sedan hem igen efter totalt 37 km. 

Ännu några kubhus av P. Blom Trädstrukturen tagen längre än i R-dam.


Ett torg i Helmond. Tomt, för alla är på stadsfesten på andra sidan gatan.

Villa av H.G Smelt från 1970 med obligatoriska färgaccenter och en originell (röd) flaggstång i stål, liksom de bärande elementen i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar