tisdag 18 augusti 2009

På tal om skyline; en styggelse i Örebro


Det är inte bara Rotterdam som har höga hus. Även i Örebro har man placerat två torn, officiellt kallade Behrn Center. De står färdiga nu i höst och dominerar (läs våldtar) numera vårt vackra stadsrum. Varje gång jag sitter där i kön i korsningen Rudbecksgatan- funderar jag ut nya alternativa namn; Örebro styggelse, Girighetens Apostlar, Dumhetens spiror. Jag vet inte riktigt varför jag ogillar det där bygget så mycket. Kanske för att jag inte gillar smutsgul puts i största allmänhet, eller modulelement från Strängbetong, eller hopplös monotoni i fönstersättning och obefintlighet i detaljfiness. Eller för den delen att jag inte är någon större påhejare av blekfisiga fejkakvareller som illustrationer. Kolla gärna hemsidan för ett smakprov. 

Saxat från Behrns hemsida:
Per Johan Behrn tog kontakt med oss hösten 2006. Vi hade genomfört ett bostadsprojekt med 8-våningshus i Karlstad i samarbete med Strängbetong, vilket gav en första kontakt. Behrns projekt i centrala Örebro var en ännu större utmaning. Inom kvarteret skulle uppföras en parkeringsanläggning på några hundra platser och därutöver två höga bostads- och kontorshus. Processen fram till det färdiga förslaget har varit spännande och intensiv. Vi har arbetat fram förslaget i nära samarbete med byggherren och känner att det slutliga resultatet uppfyller de höga förväntningar man kan ställa på ett byggprojekt på 2000-talet. 

KLARA arkitektbyrå AB 
Göran Grönkvist


Så fundamentalt håglöst! Det enda som konstateras är egentligen att uppgiften var en utmaning. Dock är det osagt vad denna utmaning egentligen är. Var det för att det fanns en beställare, ett program och ett sammanhang i en stad? Hur har detta sammanhang i så fall förvaltats? Nog om det.
Strax intill har fastighetspampen Behrn tänkt smälla upp ett hotellkomplex som ska ligga rakt på Rudbecksgatan och sålunda kommer Rudbeckstunneln att förlängas. Verkar tämligen spännande och urbant. Det är ovanligt i Örebro.   

1 kommentar: