onsdag 30 december 2009
Livet mellem husene
Hursomhelst, proceduren ger mig tid att reflektera, och bli ganska irriterad. Visst var Jan Gehl inne nittonhundrasjuttiofem. Dåförtiden: 1) var hans sociologiska idéer nydanande, 2) hade kritiken en nödvändig relevans, 3) Levdes livet på ett annat sätt. Sedan dess har miljoner danska kroner rullat in på Gehls konto. Upplaga på upplaga. Som snabbt säljer slut. Men nu börjar den bli lite antikvierad. Och tjatig. Efter några sidor har jag FÖRSTÅTT att Gehl ogillar de modernistiska stadsbyggnadsprinciperna och hyllar den medeltida staden. Och så mals det hela sida ut och sida in. Men varför livet mellan husen är så särdeles fördelaktigt (biologiskt, mentalt, ekonomiskt, kulturellt und so weiter) kommer aldrig fram. Jan, är det "mysigt" du letar efter? Jaja, jag dör inte, den är stundtals ganska underhållande och lättläst. Och danska går ju lättare att läsa än vad svensken normalt inbillar sig. Men till sjunde upplagan kan väl bilderna i alla fall vara i färg...
Årtiondekrönika
Favoriten var annars en posebild på mig iklädd ljusblå heldress med pandatryck, pottfrilla och något slags Bachsandaler. Året är cirka 1990. Jag står bredvid en kosmonautdräkt med CCCP-emblem utanför en rymdfarkost. Det var Sovjetunionen som hade utställning på Örebromässan, jag minns det faktiskt. "Ett kulturellt utbyte" tänkte man starta med Örebro. Det blev inte så mycket av det, kan man ju säga med facit i hand. Herregud så länge sen...
Om jag inte hade nåt mer att säga om 00-talet? Inte för tillfället. Men gott nytt år alle man!
lördag 26 december 2009
En annan dag i december
Diverse arbete väntar, jag har till och med skrivit en arbetskalender fram till tredje januari då Ryanair tar mig tillbaka till finalen i Eindhoven för tre veckor av "känslosamma praktikaliteter". Jag tycker att man kan sammanfatta avsked av vänner, tentor och projektpresentationer just så. Mer eller mindre. Utan att vara krass.
Och i Örebro har jag redan varit i en vecka. Återseende av trogna miljöer, välkända ansikten och röster. Lugn. Trygghet? Jag börjar omkalibrera mig till en vår här, en vår av praktik. Jag ser fram emot detta. Jag måste fundera ut vad som skall hända i höst. Det känns inte som en självklarhet att komma tillbaka till Göteborg och Chalmers. Det finns ju andra ställen som bedriver arkitektutbildning. Det finns ju Lund. Men det kräver naturligtvis ett visst mått av bökigheter för att få en akademisk (och fysisk) förflyttning till stånd. Så vi får se.
söndag 6 december 2009
Blågrå fingrar skriver detta.
Sinterklaas
onsdag 2 december 2009
På campus
måndag 30 november 2009
Frankrikeresa
söndag 22 november 2009
En gång var du hud
Morden
lördag 21 november 2009
MVRDV: Effenaar
Vi har en byggnad av MVRDV i Eindhoven, byggd under kontorets strikt-kub-med-accentuerade-trapphus-fas under början av 2000-talet (jämför gärna med Expo 2000-paviljongen). Byggnaden, kallad Effenaar, är ett "kulturhus för unga". Det är uppskattat, välfungerande, drar många stora artister, ligger bra i staden och jag kan verkligen uppskatta greppet med trapporna. Men hur står det egentligen till med utförandet och detaljkvaliteten? Inte ens tio år gammalt och fasaderna har redan börjat vittra. Trappornas elefantlika hud (jag har ingen aning om vilket material som använts men det är mjukt och eftergivligt) har spruckit och lagats med, just det, nitar och silvertejp! Man blir lite sorgsen. Eller också är det ett medvetet val, jag vet inte.
onsdag 18 november 2009
Skärgårdsregn
These Foolish Things
Marmotta Towers
Vi arbetar med torn som sticker fram.
Vi kallar dem Marmotta -
Det är italienska för murmeldjur.
måndag 16 november 2009
FAT i Boxtel.
Argument
Hyperbody
söndag 15 november 2009
Bitter_Balett
Det var lördag igår. Kulturlördag av allt att döma. Vi var tre som gick på balett, ja balett var det ju egentligen inte, snarare modern dans. Holländska dansteatern firade femtio. Jag kan ingenting om dans, men kan uppskatta det, särskilt då dess ickelingvistiska natur gör det till ett lämpligt nöje för en arm utbytesstudent.
Mitt sällskap var mer insatt, den ena hade till och med dansat själv. Och spelat musik. Hon var så känslosam, kunde verkligen leva sig in, kunde verkligen leva ut. Själv var jag bedövad, stod där och såg lagom bedrövad ut, i alla fall berövad på leendet. Hon beskrev rörelserna, hur man kunde skilja en contemporary från en classical. Jag märkte att jag uppskattade vad jag såg, men att det var märkbart svårt att sätta ord på det hela. Men jag var inte rädd för att göra bort mig. Hursomhelst märkte jag hur jag, i diskussionen, började glida in på att kommentera klientelet i salongen; mestadels kvinnor i senare medelåldern; fluffhår med färggranna scarfs, den typen som man träffar i kassan på apoteket.
Jag kan inte rå för det. Jag hatar när de skrattar. Alltid på fel ställe. De där gamlingarna i publiken. Det är som om de måste bekräfta att de faktiskt förstår vad som försiggår på scen. Jag kanske tror att jag är mera/bättre. Att min respekt för artisterna är djupare. Bara för att jag sitter där och håller tyst. Men tankarna villar iväg, snart är dansen bara rörelse till musik. Hur respektfullt är egentligen det? Och jag blir så bitter i pausen, nästan aggressiv. Jag kan inte rå för det, jag vet inte vem jag riktar mig till. För allt är trevligt; sällskapet, atmosfären, ja hela situationen. Därför blir min irritation än värre. Är det för att jag inte riktigt förstår? För att jag inte är riktigt mogen?
När mitt sällskap byter samtalsämne och börjar prata om arkitektyrket i allmänhet och i synnerhet om vikten av bra arbetsmiljö, trevlig utsikt och bra arbetskompisar. Jag bara svarar (nej jag biter snarare av) att man måste kunna arbeta vartsomhelst, att utsikten inte ska spela någon roll, att den kreativa processen borde kunna vara rationell. Jag hör att det låter fientligt. Jag flinar lite åt henne i ett försök att verka urskuldande, även om resultatet kunde misstolkas som hånfullt.
Hon talar om den fantastiska greppet att låta (synbart) slumpvisa personer ur publiken komma upp på scen och interagera. Jag säger att det var på gränsen till publikfrieri, att det inte var roligt men nästan vackert. Jag säger att jag uppskattar det allvarliga. (Stämmer det?) Tanten i lila rörde sig rätt bra. Och gubben i grå polo hade en fantastisk intensitet. Det var människor som inte längre var rädda. De var grå men inte rädda. Hon går vidare, talar om det svåra och avancerade, om tekniken och inte minst känslan.
Och jag som bara fixerar mig vid publiken. Sedan börjar jag uttala mig om saker som jag inte har en aning om. Kommenterar sångerskan i pianobaren, säger att kniven i hennes röst skär mina trumhinnor blodiga. Jag var ganska nöjd med beskrivningen. Men jag är negativ och cynisk, har uppenbarligen ingenting annat att komma med. Det var ungefär då de andra började bli lite otåliga, "det var sent". Sen åkte vi hem, det hela kändes inte perfekt. Sensmoral: Man ska akta sig så att det cyniskt kvicka och alltför kritiska inte leder till oförutsedda, inre motsägelser, bitterhet och isolation. Ibland behöver sådant hållas tillbaka, särskilt när man inte vet vad man pratar om. Jag tror att jag är lite bättre idag.
torsdag 12 november 2009
Mellankritik
Drömmen om den lilla röda.
måndag 9 november 2009
Konvext utan kontext.
Ja, vad säger man. Massimiliano Fuksas har klämt ur sig något slags formig glashistoria. Någon omgivning verkar inte ha funnits i den kvasiparametriska, virtuella 3D-modellen. Den är där mitt i Eindhoven. Jag har följt dess framfart under hösten. Snart är den klar, tillsammans med något slags tubformad fistelgång i betong som ska fungera som cykelparkering. Men det kanske inte gör så mycket; att den är ful, obehaglig och opraktisk. Folk gillar ju sånt här. Tycker kanske till och med att den är "echt lekker". Vad mer kunde han göra? Men det är slut på sånt här formtrams nu, det säger jag bara. Ikonofilin är rätt så stendöd på den här nivån, om jag själv får bestämma. Här får jag ju det.
Achel
söndag 1 november 2009
Le Corbusier revisited
Alla Helgons Dag.
torsdag 29 oktober 2009
Mr. Swine flu, del två.
måndag 26 oktober 2009
Adolfsberg måndag
lördag 24 oktober 2009
Längtan hem.
Tog en tur till stan idag. Regn och höstgult, ett perfekt sceneri att leta tweedkavaj i. Fann ingen hursomhelst. Behöver heller ingen ny. Konsthallen (ÖBKHL) var öppen, stadsbussarna har blivit lila och Våghustorget har gått från lummig oas till kommunistisk stenöken, trots skyltar som påstod att det var "vacker förändring på gång". Som om all ändring blir till det bättre. Behrn Center stod där också, ovanligt färdigt och ovanligt anskrämligt. Skitskitskit, KLARA arkitekter i Karlstad kan placera sina förbannade styggelser någon annanstans. Det är i alla fall min åsikt. Det blev en tur till Bergslagens bok och bild också, där diktsamlingar av Bruno K Ö och Eric Pauli Fylkeson inhandlades. Nu blir det äppelpaj och kaffe. Svenskt kaffe that is!
onsdag 21 oktober 2009
En trafikplats
Länkat till dessa plattor enligt tidigare inlägg, finns en trafikplats; Kardinaal Rossumplein. Jag har tagit det som mitt kall att förändra den, kan dock inte riktigt minnas varför. Där kommer en bro från norr för platsen gränsar till kanalen. Annars är där en massa vägar, träd, ett monument och en diminutiv uteservering. En park finns där också och en arsenal av trafikljus och skyltar. Tänk om vi kunde ta bort allt det, alla dessa ickearkitektoniska maskiner och symboler som är till för att strukturera och bringa ordning (vilket de visserligen gör relativt effektivt), och ersätta med former och elementära material som ger trafikanterna samma förståelse och förmåga till interaktion. Det är en spännande utgångspunkt tycker jag. Ännu mer spännande blir det om vi faktiskt ersätter den sakliga (men konstgjorda) trygghet som trafikljusen förmedlar med lite gammalt hederligt kaos, eller ska jag snarare kalla det en liten portion skräck? Det handlar inte (primärt) om formmässig provokation eller ens verklig risk, snarare är det "alertheten" i det okända som jag vill åt i det ögonblick då trafikslag möts. Anledningen är naturligtvis praktisk och tillämpas redan på många håll i form av farthinder, nischer, kullerstenar och så vidare; prefabricerade element utställda i gatumiljön för att skrämma. Vad jag vill åt är dock något mer än blomlådor och gupp, något mer speciellt som möjliggör att trafikanterna bryter regler, men i så fall med (mer eller mindre ödesdigra) konsekvenser. Det är platsspecifikt och det är dominerande för området. Och naturligtvis tillämpas plattmetaforen i form av stråk, gupp, kanter (uppskjutande), ramper och refuger. Ojojoj, sen kanske vi kan slänga in ett politiskt korrekt skateanläggning också på området och öppna en liten coffeeshop i ena hörnet och vips har vi även omfamnat stadens subkulturella avarter. Tack för nu.
Förhåll dig till mig.
Förhåll dig till mig
Förhåll dig till mig
På något vis,
bilda mig
en yta
Ställ mig där och
ge mig den
ändhållplats jag förtjänar
(Mörk som ljus)
Förhåll dig till mig,
se mig nu in i ögonen
Granska mig;
nära och
lite för länge
Upptäck en intensitet,
spåret av den glöd,
som föregicks av brand
(Den följde på ett torkat inre)
Betrakta mig åtminstone
och du har upptäckt mig,
genomskådat
nästan allt
Visa mig
att du förstår.
Rättfärdiga hoppet
eller uppmuntra till
förtvivlan
Först då kan jag
förhålla mig
till dig
Det är så vi hanterar den, den eviga kontexten som finns här, där och på ytors insida. Även på våra ytors insida. Förhålla är inte detsamma som att anpassa sig, inte heller är det synonymt med kontrastera. Så vitt jag vet.
Det skall erkännas att detta inlägg hade en annan titel till en början: "Kvadraten och tryggheten". Men innehållet lät sig inte anpassas. Sålunda får jag återkomma senare inom ämnet striktform vs. friform. (Striktform var förresten ett nytt ord, jag tror att det framgår vad som med detta menas).
söndag 18 oktober 2009
Mijn vlakke land
- Destination: Antwerpen-Bryssel-Brügge.
- Färdmedel: Tåg, till fots
- Vistelsetid: 62 timmar
- Sällskap: 13 Erasmusstudenter av varierande härkomst.
- Kategori: Sällskapsresa, (studieresa)
- Känslor: Glädje, Lättja, Frosseri, Trötthet, Knäsmärta, Förvåning, "över förväntankänslan", Jacques Brel-stämning, sorgen över att jag aldrig lärde mig franska.
- Adjektiv: Förhållandevis kuperat, vackert, trevligt, givande, avkopplande, historiskt
- Väder: Regn-sol-mulet. ca 10 grader varmt.
- Kulinariska höjdpunkter: Fisk- och skaldjursbuffé som man inte blev sjuk av, flamländska grytor, äppelbakverk, våfflor, öl.
- Inköp: Choklad, Magrittebok, Le Corbusierglasögon (!)
- Kulturella höjdpunkter: Magrittemuseet, konstmuseet i Bryssel usw.
- Skillnad mot Holland:
- Betyg: Mycket högt
tisdag 13 oktober 2009
"om jag ändå kunde ge dig något"
lördag 10 oktober 2009
Behovsmänniska
Endast centralbiblioteket ar oppet pa helgen, och inga program finns som standard pa dessa segtankande Dell-helveten. Darfor jobbar manniskor hemma. Gott om bra böcker är det dessutom ont om. De verkar inte gilla teori sa mycket har. Inte praktik heller, mest är det empiri, forkroppsligat i dessa ändlösa situationsmodeller i skala 1:1000 som frenetiskt produceras pa löpande band nere i det väl tilltagna snickeriet. Nog om det for nu.
Naväl, jag sitter och fyller i tomrum i s'Hertogenboschs stadsplan; ytor för potentiella infills.
De andra tycker att vi ska riva, jag ser ingen anledning till detta. Lite fotomontage blir det ocksa och nar datorn tänker laser jag "Livet mellem husene" av Jan Gehl.
Jag forsoker hitta en s.k. strategy for hela omradet, inte helt enkelt. Introducerade idén for gruppen om en ny struktur innanfor det gamla citadellet. Jag forsokte styra oss bort fran klyschorna om "konstpaviljonger" och "temporara byggnader som staller sig odmjuka infor historien". Istallet ser jag en (intressant) utmaning i att projektera for nagot permanent, garna kontrasterande uttryck med eviga ambitioner och praktiska/samhällsnyttiga funktioner. Responsen var sisadar fran professorn, sa det blir val en modulbarack, inhysande utstallningar for samtida konst till slut i alla fall.
"Remember that conversation with history doesn't mean conservation of history"
Jag tror att jag ska borja rabbla mantrat hogt oftare, sa att "de" (alla) forstar hur det ligger till; inte nodvandigtvis vad som ar ratt, men en insikt kring vad jag menar. Ett annat mantra ekar i mitt huvud ocksa, stulet fran en beskrivning av Alison och Peter Smithson: "a dynamic space, dedicated to the change of pace" (a.k.a. "tambur" rätt och slätt men hursomhelst en mycket vacker ordström)
Nu är jag hungrig, ett primärbehov som dessa föga effektiva arbetstimmar inte kan sta emot langre. Jag gar hem. Jag är en behovsmänniska.
onsdag 7 oktober 2009
Brutalismen och lekfullheten
Tack för ditt inlägg i den brutalistiska diskursen i allmänhet och i min blogg i synnerhet!
Angående brutalism och lekfullhet: Även om formen verkar stram, och materialen är karga, ger brutalismen (mig) en stämningsfull, monumental men ändå rustikt hemtrevlig känsla som annars bara medeltidsborgar och gillestugor med furupanel kan ge mig. Det handlar om en subtil och snäll lek, oftare än sällan var den en lek som försiggick enkom i arkitektens hjärna och teori. Just nu läser jag exempelvis en bok om paret Alison och Peter Smithson; otroligt lekfulla arkitekter i teori-koncept-skisstadiet med banala diagram, dagisgrafik och snirkliga norrpilar. Deras arkitektur däremot, karakteriseras av en (ökänd) rufflighet/stramhet som vid en ytlig anblick ter sig hänsynslös och byråkratiskt seriös. Detta är en dualitet i inställning och ett förhållande mellan teori och praktik som jag inte kan få nog av.